Nest Akitektur samarbetar med Poji för att erbjuda en större helhet

De ritar framtidens modulhus

Att bygga hus är en komplex verksamhet som består av ett stort antal steg. Många kunder vill ha en helhetslösning som inte kräver att de själva håller kontakt med arkitekter, konstruktörer och andra specialistkompetenser. Därför samarbetar Poji med flera olika företag för att kunna ge dig en helhetslösning.

Vana att arbeta med byggmoduler

En av våra samarbetspartners är Nest Arkitektur i Karlstad. En byrå med stor byggteknisk kompetens, och en vana att arbeta med byggmoduler.
I ett litet kontor på Älvgatan i Karlstad sitter två arkitekter och ritar framtidens modulhus på gigantiska välvda datorskärmar.
Inredningen är spartansk. Varsit skrivbord, två klassiska fåtöljer och… en darttavla.

David Andersson på Nest Arkitektur ritar ett modulhus

Ville pyssla med det de tycker är roligast

Henrik Karlsson och David Andersson hade pratat i flera år om att starta en arkitektbyrå ihop. Båda har arbetet som sitt intresse och de ville leva ett fritt liv och pyssla med det de tycker är roligast. Drivkraften har alltid varit att må bra och ha kul.

Startade Nest Arkitektur

När Henrik och David fick nys om ett projekt som gav dem möjlighet att vara med och utveckla framtidens modulhus så var det ett enkelt val. Det blev startskottet för Nest Arkitektur.

Per-Olof Hulthe på Poji var en mentor för Nest Arkitektur i uppstarten och det var en av anledningarna till att de idag har ramavtal med MOKO – en modulhusbyggare med visionen att revolutionera byggbranschen med nya tankesätt och avancerade digitala verktyg.

Nya utmaningar med modulhus

Så nu jobbar Nest så gott som hela dagarna med att rita modulhus. Något som ställt dem inför nya utmaningar som inte finns med platsbyggda hus.

– Man måste tänka systematiskt och förvalta modulerna så bra som möjligt. Detaljplanens byggrätt och vision ska följas även om vi ritar modulhus. Byggsystemet har vissa förhållningsregler som vi måste följa, men det är så väl utvecklat att det knappt begränsar vårt arbete alls. Med Mokos system kan du nästan inte se att det är ett modulhus vi ritar. Den största begränsningen är nog när modulerna ska transporteras, berättar David.

Och den som mött en modultransport på en smal landsväg förstår vad han menar.

Henrik Karlsson, arkitekt, ritar ett modulhus byggt av trä

Måste följa många regler och krav

Som arkitekter har de många byggregler och samhällskrav att följa. Bostäder skall vara tillgängliga och olika rum måste ha vissa längder och bredder för att vara godkända. En rullstolsburen ska kunna komma in och ha plats att vända i kök och badrum. Utrymningskraven reglerar vilken bredd det ska vara på dörrar.

Det finns också regler för hur mycket dagsljus som ska komma in i en bostad, och det får inte vara för mycket buller i en lägenhet. Dessutom måste arkitekten följa gällande detaljplaner och beställarens krav. Ofta ska husen byggas av material som är relativt underhållsfria.

Häftigt att få skapa folks hem

Och någonstans på andra sidan av ett byggprojekt så ska människor bo och trivas i sitt boende. Barn ska växa upp och leka i området och skapa minnen för livet.

– Det är rätt häftigt att få rita folks hem och arbetsplatser, och det sporrar oss att göra ett så bra jobb som möjligt, avslutar Henrik.


Läs om våra andra samarbetspartners:

Kvint Landskapsarkitektur

Oztech