Zulfaqar Abdelmir, beräkningsingenjör Poji

Poji’s nyaste beräkningsingenjör är nyfiken på hur saker funkar

När Zulfaqar Abdelamir pluggade maskinteknik på Karlstads universitet blev han chockad av hur komplexa de enklaste sakerna runt oss egentligen är.

– Ta skruvar exempelvis. De verkar så enkla, men när man studerar hur gängorna kan anpassas till olika material och olika hållfasthetsklasser så förstår man att det finns en stor tanke bakom varje detalj i en konstruktion. Nån har ansträngt sig för att göra den där skruven så enkel och bra som den är, säger Zulfaqar, eller Zulle, som precis är färdigbakad civilingenjör och Poji’s nyaste beräkningsingenjör.

Nyfiken civilingenjör

De flesta människor accepterar nog saker som de är, men som varje nyfiken civilingenjör vill Zulle gärna förstå varför de är konstruerade på ett visst sätt. Som liten skruvade han isär en högtalare för att försöka ta reda på hur den funkade.
– Den lät inte så bra efter det och ärligt talat lärde jag mig inte så mycket den gången. Men oftast när man plockar isär något så lär man sig något.

Byggde en lättare och styvare racingbil

Under studierna var han med i Clear River Racing och byggde en formula studentbil tillsammans med ett team av andra nyfikna studenter. Det var slitigt att balansera studierna med arbetet på racerbilen, men som så ofta när man ägnar sig åt något intressant så sprang tiden förbi.

– Jag jobbade med materialval och hållfasthetsberäkningar för infästningar till chassit, och genom att välja styvare material i bikakestruktur kunde vi minska mängden kolfiber och lyckades vi framställa ett chassi som var både lättare och styvare än tidigare år. Hela projektet var väldigt roligt, och vi lärde oss en massa saker, berättar Zulle. Inte minst att samarbeta med varandra och kommunicera effektivt i gruppen.

Man får lite stryk ibland

När Zulle inte gör hållfasthetsberäkningar på hus tränar han kampsport – både Brasiliansk jiu jitsu och Thaiboxning.
– Jag hängde med en kompis för några år sedan och fastnade direkt eftersom det var en rolig och jobbig träning som jag gillar. Det är en fysisk utmaning och man utvecklas konstant. Visst får man lite stryk ibland, men vissa dagar får man ge lite stryk också, skrattar Zulle.

Välkommen till gänget på Poji, Zulle!