Jesper Olsson, programmerare och mjukvaruutvecklare på Poji

Jesper Olsson är en digital inföding

– Ny programmerare ska automatisera arbetsprocesser på Poji

Tolv år gammal sitter Jesper Olsson vid middagsbordet och lyssnar nyfiket när mamma och pappa pratar programmering. Båda föräldrarna jobbar inom IT och datorer är en lika naturlig del av Jespers uppväxt som lördagsgodis och veckopeng. Han experimenterar tidigt med att skriva kod och får en kick när han märker att han kan få datorn att göra det han säger till den. Där och då bestämmer sig Jesper för att det här ska han jobba med som vuxen.

Som de flesta tonåringar spelar Jesper dataspel. Men han dyker också ner i spelutveckling och programmering och upptäcker att han älskar problemlösning.
“När du skriver kod kan du hamna i ett intensivt flow där timmarna bara försvinner”, berättar Jesper.

Byggde app för extrapriskoll

Hans ögon lyser av entusiasm när han berättar om ett grupparbete han gjorde under utbildningen till högskoleingenjör i datateknik vid Karlstads universitet.

Uppgiften var att bygga en mobilapp som hjälper dig planera veckans matinköp genom att ge dig möjlighet att kolla vilken matbutik som har lägst extrapriser på exempelvis ketchup eller ägg. Gruppen behövde analysera och planera arbetet noga. Skriva flera mjukvaror som hämtar extrapriser och produktinformation från matbutiker på webben. Integrera databaser som lagrar all insamlad information, designa och bygga interfacet i form av en mobilapp, och sen få alla delar att prata med varandra genom integrationslösningar.

“Allt handlar om datamanipulation och problemlösning. Du behöver förstå huvudproblemet för att kunna bryta ner det i mindre problem som du kan lösa ett och ett. Det var lärorikt och kul att få testa allt som krävs för att utveckla en digital tjänst av det här slaget”, berättar Jesper, som alltid är nyfiken på teknologin bakom saker.

Dataspel lärde honom strategi, kommunikation och samarbete

På fritiden spelar han dataspel. Det är på lek, men också största allvar. Jesper är tävlingsinriktad och tillsammans med vänner från hela världen ställde han tidigare upp i turneringar för amatörer.

Precis som vilket fotbollslag som helst så träffades Jesper och hans vänner några gånger i veckan för att träna färdigheter och samarbete.

“Med sex personer i ett lag måste alla arbeta tillsammans som en enhet. Ju mer vi tränar tillsammans desto bättre blir vi på att koordinera våra insatser. Alla har olika roller och vi planerar strategi och taktik utifrån hur geografin ser ut på en bana och vad vi vet om motståndarlaget. Vi måste hela tiden ha koll på vilka resurser vi har och hur vi kan använda dem på bästa sätt”.

Lite som livet i övrigt.

Ska automatisera och effektivisera arbetet

Sedan några veckor tillbaka är Jesper anställd på Poji för att utveckla mjukvaror som kan automatisera och effektivisera arbetet med att dimensionera och konstruera modulhus. Metodiken och logiken är satt. Nu börjar Jespers arbete med att förfina och förbättra koden, integrationerna och användargränssnittet.

“Så länge jag får lära mig nya saker och bli bättre på mitt arbete så är jag glad”.

Välkommen till ditt nya lag, Jesper!