Gustav Friman ingenjör

Framtidens ingenjör är en härmapa

– Jag känner mig lite som en härmapa ibland, medger Gustav Friman.
Storebror Simon är också ingenjör, och hjälpte Gustav få in foten på Poji.

Och än så länge är det bara foten, för Gustav har sommarjobbat som ingenjör, och jobbar en dag i veckan under sista studieåret på Chalmers. 

Magkänslan fick avgöra

Där läste han först ett tekniskt basår, men landade snart i arkitektur och teknik. När det var dags att välja inriktning till mastern fick magkänslan avgöra. 

– Jag velade lite, eftersom jag både gillar det kreativa med arkitektur och det konkreta med ingenjörskonsten. Men till slut valde jag Structural Engineering and Building Technology. Det har nog alltid lutat lite mer åt det hållet, ler Gustav.

Brorsan en stor förebild

Han menar att karriärvalet säkert påverkats lite av sju år äldre brorsan Simon. När Simon gifte sig handlade Gustavs tal om att han följt i broderns fotspår.

– Han har alltid varit en stor förebild för mig, och på det sättet har han haft inflytande, men givetvis är det i slutändan mina egna val som har avgjort. Det känns kul att vi har samma intresse och vi kommer bra överens, så det är bara roligt att vi jobbar med samma saker, säger Gustav.

Bondgården gjorde honom arbetsvillig

Han växte upp på en bondgård i Österbymo nära Eksjö, med stort intresse för fotboll och idrott. Och det har definitivt satt sina spår.

– Att hela tiden hjälpa till på bondgården och vara ute i skog och mark har gjort mig arbetsvillig. Jag ger inte upp i första taget, utan kämpar på. Detsamma gäller för idrotten. Man backar inte, menar Gustav.

Har utvecklat mallfiler för snabbare projektering

Sommarjobbet på Poji har varit intressant och lärorikt.

– Under utbildningen har jag jobbat lite med parametrisering, så det har varit kul att få lära mig mer om det på Poji. Har också fått hjälpa till med utvecklingen av mallfiler för snabbare projektering av husgrunder. När man bygger modulhus så är många detaljer i konstruktionen lika mellan olika projekt. Så ofta kan man använda samma detaljritningar i många olika projekt, vilket ger synergier, berättar Gustav.

Måste utveckla effektivare och resurssnålare byggmetoder

Framgent är Gustav öppen för att testa olika arbetsuppgifter inom byggbranschen för att lära sig mer. Att få vara med och utveckla automatiseringen och modulariseringen av branschen känns väldigt lockande för Gustav.

– När det ställs allt högre krav på miljövänligt byggande så tror jag vi måste utveckla mer resurssnåla och effektiva byggmetoder. Och kanske kan både byggnadsarbetet och byggnaderna bli säkrare på köpet också.