Haris utbildning i stålbyggnad

Ny kunskap om stålbyggnad

20:e april gick Haris Vejzovic till jobbet med lite mer studs i stegen än tidigare. Efter genomförd kurs i stålbyggnadsprojektering har han ny certifierad kunskap under hårfästet, och känner bättre förståelse för hur dimensionering av stålkonstruktioner går till.

Tanken är att stärka företagets kompetens inom stålbyggnad och kunna erbjuda kunderna extra trygghet i varje leverans. 

Gedigna färdigheter på stålbyggnad

Utbildningen är sex dagar. Experter i olika områden föreläste och skickade med deltagarna obligatoriska hemuppgifter om projektledning, beräkning, och teori. Syftet är att ge konstruktörer gedigna färdigheter inom allt från projektering med kvalitetssäkring till konstruktionens verkningssätt. Kursdeltagarna jobbar mycket med att förstå var instabilitetsfenomen kan uppstå och hur de kan hanteras.

– Det har gett mig en bättre grundförståelse för varför vi gör som vi gör, och hur viktigt det är med kommunikation mellan olika instanser inom projektering. 

Möjlighet lära av andra

Men det absolut viktigaste enligt Haris, var möjligheten att få träffa andra konstruktörer och utbyta erfarenheter.

– Många jobbar med ungefär samma saker som vi, men använder helt andra metoder. En sån här utbildning ger oss möjlighet att lära av andra och utveckla våra processer vidare.

Kvalitetssäkring i väntan på krav

Det finns idag inget krav på att man måste ha en sån här utbildning i Sverige, men i många europeiska länder är det krav på certifiering. I väntan på att krav införs i Sverige genomför SBI den här utbildningen för att kvalitetssäkra landets konstruktörer.

Haris var en av fyra som certifierades under vårens utbildning av SBI…


Läs om våra andra medarbetare

Envisa Elin
Ny byggnadskonstruktör vill sänka bostäders klimatavtryck
Pojis nyaste beräkningsingenjör är nyfiken på hur saker funkar