Marie Niljung är Pojis bollplank för HR-frågor

Även ingenjörer ska må bra på jobbet

Det finns en stor och hårig lag som ger alla svenskar rätt till en säker och hälsosam arbetsmiljö.

För de flesta är nog arbetsmiljölagen ett sömnpiller helt i klass med skatterevision, men Marie Niljung kan den på sina fem fingrar och vet hur den ska omsättas i praktiken. 

– Egentligen är det ganska enkelt. Folk (även ingenjörer) ska må bra och slippa bli sjuka på arbetet. En god indikator är ifall man säger ”hej”, ”tack” och ”hejdå” till varandra på arbetsplatsen.

Bra företag tar hand om sina medarbetare

På Poji är medarbetarna gudskelov friska och hövliga mot varandra (fortfarande), men i takt med att företaget växer och får fler medarbetare så krävs att de arbetar allt mer strategiskt med att skapa en trygg arbetsmiljö som förebygger skador och ohälsa. 

Företaget vill vara en bra arbetsplats som tar hand om sina medarbetare och ger dem förutsättningar att växa och utvecklas. Och det är också arbetsgivarens ansvar. 

En utmaning med alla regler

Utmaningen är förstås att hålla koll på alla regler de måste följa, och samtidigt förebygga stress, skador och ohälsa. Därför anlitar de Marie Niljung som bollplank i arbetsmiljöfrågor. 

Marie hjälper företaget att arbeta strukturerat med medarbetarnas hälsa och deras gemensamma arbetsmiljö. Det är ett förebyggande arbete som aldrig blir klart, för precis som ett kontor blir skitigt om man inte städar, så blir arbetsmiljön dålig om ingen håller efter den. 

Men vad siktar man mot? 

Vad är en bra arbetsmiljö?

– En bra arbetsmiljö har god ergonomi, balans mellan krav och resurser, men också tillit och respekt mellan chef och medarbetare. Jag ska kunna gå till min chef om jag inte mäktar med arbetet. Man ska veta vad man ska göra och vilka regler som gäller, och är det något man inte förstår så ska man veta vem man ska gå till, berättar Marie Niljung.

Våga fråga

Marie är utbildad personalvetare med inriktning på arbetsrätt. 

Trots att hon arbetat länge med tunga ämnen som sucidprevention och människor i kris, så är hon en kroniskt positiv och färgsprakande person med enorm empati. 

På Försäkringskassan lärde hon sig vad som händer när man blir sjuk, och att folk faktiskt kan bli mer sjuka av att vara sjukskrivna.

– Det bästa är om folk INTE blir sjuka på arbetet. Och det förebygger du enklast genom att ta tag i saker direkt. Så fort du märker att någon mår dåligt, eller om produktiviteten sjunker ska du prata med medarbetaren. Ha koll på vilka de vanligaste tecknen på stress, depression eller ångest är. Och våga fråga, våga lyssna, våga agera. 

Häftigt se människor växa

Marie brukar jobba enligt en metod som heter NÖRHA – Nuläge, Önskat läge, Hinder, Resurser och Aktiviteter. Det funkar lika bra på individer, som organisationer och team.

På Poji bidrar Marie med att skapa en god stämning och ”tjatar” om att röra på sig och äta rätt. Om någon vill prata om personliga problem så finns hon där som stöd, och när företaget behöver rekrytera stöttar hon med tips och råd. Några gånger per år genomför hon en workshop med medarbetarna för att sätta individuella och gemensamma mål att arbeta med.

– Det är en bra pulsmätare på hur folk mår som också ger värdefull input till utveckling av företaget och medarbetarna. Det är häftigt att se människor växa och ta ansvar för sin egen hälsa och utveckling, säger Marie.

Läs om våra andra samarbetspartners

Vad gör en landskapsarkitekt

Hur vet man om en maskin är säker?

De ritar framtidens modulhus