Simon Friman, ny beräkningsingenjör på Poji

Ny byggnadskonstruktör vill sänka bostäders klimatavtryck

– På vissa ställen i världen beräknas att material bara används till 50-60% av sin fulla potential när det byggs nya byggnader, vilket betyder att man använder nästan dubbelt så mycket material som behövs. Det säger sig självt att det är dyrt och inte bra för klimatet. Därför känns det kul att börja på Poji, säger Simon Friman, som gör sin första dag på företaget idag. 

Känns viktigt att det finns en planet kvar

Han är ingen miljöaktivist, men har slutat flyga, kör sällan bil och äter nästan helt vegetariskt sedan många år tillbaka. 

– Nu när man har ett barn och fostrar nästa generation så känns det ännu viktigare att det finns en planet kvar.

Simon är 33 år och växte upp i Ydre i Östergötland, som är en av sveriges minsta kommuner. Fritiden tillbringar han gärna i naturen, kanske i en kajak, eller klättrandes uppför närmsta bergvägg. 

Projekterade Humanisten i Göteborg

En farbror som var brandingenjör inspirerade Simon att plugga teknik på gymnasiet och läsa till ingenjör på Chalmers i Göteborg. Efter examen fick han jobb på Ramboll, där han bland annat var med och projekterade utbyggnaden av ”Humanisten”, som är en del av Göteborgs universitet.

– Jag lärde mig att verkligheten är mer praktisk än man får intryck av under skoltiden. Man måste prata hela tiden ha en dialog med arkitekter och entreprenörer för att slutresultatet ska bli bra på ett bygge.

Värmlänningar är varma och trevliga

När Simon och hans fru skulle ha barn så lämnade de storstadslivet för Karlstad.

– Värmlänningar är välkomnande, och när man träffar folk så är det alltid varmt och trevligt. Det är också lugnare och mindre stressigt här, och man har närmare till naturen, vilket är trevligt. 

Simon kommer arbeta med byggnadskonstruktion på Poji, och har alla chanser i världen att hjälpa husbyggare sänka sin materialförbrukning.

Kul att ha dig med i gänget, Simon!