Space M2 bygger hus med digital teknik

SpaceM2 bygger spejsade hus med effektiv digital teknik

– Vi bygger hus på samma sätt som man bygger bilar. I standardiserade plattformar men med genomtänkta tillval. Resultatet blir snygga hus som är kostnadseffektiva, säger Peter Lindberg, vd för SpaceM2, som anlitar Poji för att få en effektiv digital beräkningstjänst.

SpaceM2 är ett femtio personer starkt företag som tillverkar trähusmoduler i Kvänum.

En av företagets grundare, Christian Olsson, har erfarenheter från fordonsindustrin och ville ta med sina kunskaper till byggbranschen. Han skapade en fabrik för att tillverka modulbyggda hus.

Företagets vd, Peter Lindberg, har en bakgrund inom industriellt byggande och fabriksproduktion och har tagit med sig standardiseringsprincipen därifrån.

– Vi har utvecklat en plattform med konstruktionslösningar och en linje med tillval som tillåter variation. Alla processer är standardiserade och därmed kvalitetssäkrade och kostnadseffektiva, men tillvalen gör att resultatet kan bli hur snyggt som helst, förklarar Peter Lindberg.

Köper digital dimensionering från BIM-modell i 3D

SpaceM2 jobbar digitalt i hela processen, från ritbord till färdigt hus, och köper in många tjänster på vägen. Däribland Pojis digitala dimensionering utifrån en BIM-modell i 3D.

– Poji går in och jobbar direkt i arkitektens 3D-underlag och detta spar otroligt med tid åt oss. Vi får inte bara lastnedräkningar och kan dimensionera allt på en gång, utan kan även mängdberäkna materialåtgången utan extra vändor för varje moment.

Spacem2 hus dimensionerat med Pojis digitala beräkningstjänst

”I och med att flera led i beräkningsprocessen komprimeras kan vi styra processen med stor exakthet, ta fram rätt material – i rätt mängd – och sätta in rätt folk vid rätt tidpunkt”

Peter Lindberg

Logistiken avgör effektiviteten

Logistiken är ofta det som avgör effektiviteten i ett byggprojekt och här ser Peter Lindberg att den digitala beräkning som Poji utför passar som hand i handske med SpaceM2:s framtidsanpassade sätt att bygga bostäder.

– I och med att flera led i beräkningsprocessen komprimeras kan vi styra processen med stor exakthet, ta fram rätt material – i rätt mängd – och sätta in rätt folk vid rätt tidpunkt.

– En extra vinst är naturligtvis att vi kan minska materialsvinnet till ett minimum, något som är viktigt både för vår kunds kostnadsbild och för miljön.